Trenerski dani Borivoje Cenić

U Beogradu je u nedelju 7.Maja u SC „Vizura“ održan seminar namenjen trenerima mlađih kategorija „Trenerski dani – Borivoje Cenić 2017“. Seminar je okupio trenere iz cele Srbije, bilo je pravo zadovoljstvo prisustvovati ovakvom skupu, i naš tim je bio počastvovan ucešćem. Od ranih jutarnjih sati dvorana se brzo punila i bilo je veoma zanimljivo čuti razmenu mišljenja trenera mlađih kategorija koji su razmenjivali iskustva u radu sa mladima sa nestrpljenjem iščekujući početak zvaničnog programa. A zvanični program je bio više nego zanimljiv i aktuelan.

Seminar je zvanično otvorio naš proslavljeni košarkaški trener Borivoje Cenić, koji se trenerskim poslom bavio i bavi preko šezdeset godina, a u svojoj bogatoj karijeri osvojio je četiri titule prvaka Jugoslavije a uspešno je radio i u Grčkoj i u Kuvajtu. Smatra se jednim od tvoraca takozvanog jugoslovenskog modela rada sa mladim košarkašima i košarkašicama koji je prihvaćen i u mnogim drugim zemljama.

Prvo predavanje i pokazne vežbe je demonstrirao Dejan Milojević, trener Mega Leksa a tema je bila obuka igrača na low postu. Izvanredno odabrana tema a predavač nekadašnji provotimac Beovuka, FMP Železnika, Budućnosti, Partizana, Pamese, Valensije i Galatasaraja kao i reprezentacije SR Jugoslavije koji je upravo sa pozicije low post bio najopasniji po protivnicki koš. Zanimljvost je da je Dejan Milojević navedenu vežbu usavršavao sa Nikolom Jokićem, našom zvezdom u NBA ligi.

Sledeće predavanje je održao Stevan Karadžić, trener ženske seniorske reprezentacije i nekadašnji prvotimac Crvene zvezde na temu treninga principa odbrane. Prikazana demonstracija je bila može se reći azbuka igre u odbrani jednog tima, pri čemu je naglašen način pomaganja od lopte. Izvrsno odabrana tema i još bolja realizacija, a treneri koji su pažljivo zabeležili u svojim sveskama prikazane vežbe i principe imaće prilike da ih primene već na prvim treninzima nakon seminara.

Veselin Matić je održao predavanje i demonstraciju o taktičkim aspektima igre u napadu. Možemo slobodno reći da smo prisustvovali demonstraciji avangardnih principa koji u potpunosti menjaju dosadašnji tradicionalni pristup napadu.  Prema ovim aspektima, svih pet igrača mogu imati bilo koju ulogu u realizaciji napada, tako da čak i centar može postavljati napad sa kapice a bek se boriti za poziciju pod košem. Bice veoma zanimljivo videti primenu ovih principa na utakmicama mlađih kategorija a jednog dana i na utakmicama seniora.

Interesovanje trenera mlađih kategorija za našu aplikaciju Couch Coach je bilo veoma veliko. Potrudili smo se da što detaljnije objasnimo kako se koristi aplikacija i kakve koristi ona može imati za trenere mlađih kategorija. Biti trener sa kauča u toku utakmice koju pratite i takmičiti se sa drugima je upravo odličan test iz poznavanja vođenja utakmice. Zahtevnost aplikacije se ogleda u tome što se utakmica prati sa povećanom pažnjom, što se mora reagovati na odluke protivničkog trenera i igru tima i sve vreme se prilagođavati dešavanjima na terenu.

Seminar je izvrsno organizovalo Udruženje košarkaških trenera Srbije, na celu sa Ivanom Jeremićem, predsednikom i Strahinjom Vasiljevićem, generalnim sekretarom kao i brojnim saradnicima.

Leave a commentlogo_f
f_f
f_t
vim
ins

Kontakt: info@couchcoach.rs

© 2019 All rights reserved.